Sou a: Inici / El Centre d'Estudis

Centre d'Estudis de la Natura del Barcelonès Nord

EL CENTRE

El Centre d'Estudis de la Natura del Barcelonès Nord (CENBN), entitat adherida a la Institució Catalana d'Història Natural, està format per un bon grup de socis i nombrosos col·laboradors que treballen desinteressadament pel bé del medi natural i social.

S'organitza en diferents seccions que apleguen diversos camps de les ciències naturals i l'home, com ara la Botànica, la Geologia, la Mineralogia, la Paleontologia, la Malacologia, l'Arqueologia, ...

És un indret adequat per realitzar estudis científics; ja siguin treballs de recerca al batxillerat, treballs de nivell universitari (tesis doctorals, màsters, ...), ja que el Centre disposa d'un fons bibliogràfic de quasi 24000 publicacions, entre llibres, revistes i separates, repartides actualment entre el nostre local i el Centre d'Educació Ambiental Ecometròpoli. També disposa de prop de 18000 peces de material d'estudi científic: fòssils, minerals, roques, plantes, mol·luscos, papallones, ... que es poden consultar en el local del Centre.

Participem de forma habitual a la diada de Sant Jordi (abril), en el dia de l'Ensenyament (maig), en la diada del Medi Ambient (juny) i a la Festa Major (setembre). Realitzem tallers, xerrades i sortides de camp i alhora col·laborem amb diverses entitats ciutadanes, d'acord amb la nostra disponibilitat.

El nostre mitjà de divulgació és el Butlletí que publiquem cada any i que els nostres socis reben gratuïtament. Aquest Butlletí és l'eina d'intercanvi amb 134 entitats científiques (Universitats, Museus, Associacions, ...) repartides per Catalunya, Espanya i Europa.

ON SOM?

 El Centre d'Estudis de la Natura del Barcelonès Nord es troba al carrer Sant Josep Oriol, 5 de Santa Coloma de Gramenet, a cinc minuts de la parada de metro de Santa Coloma (Línia 1).

Obrim al públic cada dijous de 18 a 20:30 H i també podeu posar-vos en contacte amb nosaltres mitjançant correu electrònic (cenbn@cenbn.cat) o al telèfon 93 466 13 53 (dijous de 18 a 20:30 H)

En aquest mapa es pot observar el camí que ens porta de la sortida del metro al Centre d'Estudis.

Situació

 

Mostra un mapa més gran

FER-SE SOCI

Si t'agrada la natura, si vols aprofundir en el seu coneixement i en el del món que ens envolta, si vols que el teu esforç envers els problemes medi ambientals actuals es vegi reflectit en la teva comunitat, en revistes, en publicacions, ....

Si realment penses que es important pensar de forma global, però que cal actuar de forma local vine a conèixer el Centre i participa activament en els diferents estudis i propostes d'actuació que estem realitzant, ....

Si tens algun article científic o de recerca que tinguis interès en publicar o vols aprendre a redactar-ne, contacta amb nosaltres:

1. Per correu electrònic: cenbn@cenbn.cat

2. Per correu postal : Centre d'Estudis de la Natura del Barcelonès Nord. Apartat de correus 37. 08921 Santa Coloma de Gramenet

3. Per telèfon: 93 466 13 53 (dijous de 18 a 20:30 h)

HISTÒRIA

El Centre d'estudis de la Natura del Barcelonès Nord, creat l'any 1985, va néixer com a continuïtat dels 30 anys d'estudis naturalistes a Santa Coloma de Gramenet.

Els anys 1955-1957 es feren notables troballes a Santa Coloma, com foren una formació terciària marina amb fòssils (el Molinet) i un jaciment de plantes totalment inèdites a la localitat (carrer Sant Jordi); també les troballes d'uns importants afloraments de plantes fòssils a Montjuïc i al turó de Montgat; i d'altres jaciment a Cerdanyola o els del subsòl de Barcelona (barri d'Horta i fàbrica DAMM).

El resultat de les sortides de camp i dels treballs realitzats eren publicats en un butlletí d'estudis, conjuntament amb les recerques arqueològiques en les quals també participàrem. Aquesta conjunció de treballs va donar com a resultat que, a l'efectuar un estudi sobre el Quaternari en el límit de Santa Coloma-Badalona, es descobrís al més important poblat neolític del Barcelonès. De llavors fins ara, tot el detall de la nostra història ha quedat palès en els articles dels butlletins publicats ininterrompudament. En citem una mostra:

* Descripció de les extenses troballes de dents de selacis fòssils a la comarca del Tarragonès.

* Notícies de les troballes de restes de rinoceròtids al terme de la Llagosta (Vallès occidental) i de bisó a Badalona.

* Interessants articles de malacologia terrestre i d'aigua dolça.

* Observacions especialitzades en líquens i falgueres.

* Primer inventari ornitològic a Santa Coloma.

* Diversos estudis sobre la flora i les comunitats vegetals del Parc Fluvial del riu Besòs i del Parc de la Serralada de Marina.

* Inventari exhaustiu dels castellets miners de Catalunya.

* Noticies i estudis de les últimes descobertes en Astronomia.

 

Seccions del centre

ASTRONOMIABOTÀNICA

MALACOLOGIA
PALEONTOLOGIA

MINERALOGIA

Col·laboracions

Història del Riu Besòs

portada

« Febrer 2020 »
Febrer
DlDtDcDjDvDsDg
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829