Cicle de conferències sobre Paleontologia

Amb el cicle de conferències en commemoració del centenari del naixement de Joan Vicente Castells volem apropar al públic en general, i als amants de les Ciències Naturals en particular, les  aportacions que els estudis de Paleontologia ofereixen per interpretar el nostre passat i alhora, ajudar a preveure escenaris de futur a la Terra.

_______________________

Dia 12 de maig de 2021 (19 a 20:30 h)

Lloc: Auditori del Museu Torre Balldovina

Títol: Paleontologia i Canvi Climàtic

Conferenciant: Isaac Casanovas, investigador en Paleoecologia i Biocronologia de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Resum: Encara que hi ha qui l'ha negat durant molt temps, el canvi climàtic és un tema que està constantment present a les notícies, que s'ha incorporat al programa dels principals governs i que, de fet, representa un dels principals reptes als quals la humanitat haurà de fer front a les dècades vinents. Però és nou tot això? De fet no, el registre fòssil ens permet veure que durant tot el decurs de la història de la Terra els canvis climàtics han estat la norma. Per exemple, els estudis sobre plantes fòssils empresos per Joan Vicente Castells demostren que fa uns 13 milions d'anys el clima a Catalunya era pràcticament subtropical. En aquesta xerrada explicarem quines són les eines que permeten als paleontòlegs reconstruir el clima del passat i com aquest estudi ens pot ser útil en un futur.

_______________________

Dia 19 de maig de 2021 (19 a 20:30 h)

Títol: Les grans extincions i la Paleontologia

Lloc: Auditori del Museu Torre Balldovina

Conferenciant: Marc Furió, professor Serra Húnter a la Unitat de Paleontologia (Departament de Geologia) de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Resum: Gràcies a la Paleontologia sabem que la història de la vida a la Terra no ha estat només un procés d'evolució lent i gradual, sinó que també ha comptat amb moments catastròfics on han desaparegut milions d'espècies 'sobtadament'.

El registre fòssil evidencia un mínim de cinc grans moments d'extinció global durant els darrers 540 milions d'anys. Nous estudis estan aportant dades significatives sobre les causes i conseqüències d'aquests esdeveniments globals, així com les estratègies ecològiques que van fer servir alguns organismes per evitar l'extinció. Amb l'actual situació de pèrdua accelerada de biodiversitat a escala mundial, l'estudi de les extincions massives basada en fòssils esdevé una interessant font de coneixement per l'espècie humana.

extincions1.JPG

_____________________

Dia 2 de juny de 2021 (19 a 20:30 h)

Títol: Eines actuals de la Paleontologia

Lloc: Auditori del Museu Torre Balldovina

Conferenciant: Àngel Hernández Luján, PhD, investigador postdoctoral Bestriu de Pinós 2021-2024 de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i professor associat de la UAB.

Resum: Les tècniques no invasives, com la tomografia axial assistida per ordinador o la fotogrametria, estan millorant significativament el camp de la paleontologia. Actualment, la digitalització permet la preparació i conservació de fòssils a partir de models virtuals, però també estudiar en detall les cavitats internes i externes i fer anàlisis biomecàniques. En aquesta conferència, revisarem les noves tecnologies que s'estan aplicant a la paleontologia i explicarem diversos casos de com la digitalització va jugar un paper molt important a preservar i estudiar diferents restes fòssils.